Zangavond Johannes de Heer

Zangavond Johannes de Heer

Op 5 november waren ruim 40 personen aanwezig bij de zangavond over de liederen en het leven van Johannes de Heer, georganiseerd door Matthijs Breukhoven en Annemieke Bosman. Die avond was Annemieke helaas ziek, maar Petra de Jong en Wil Noordergraaf waren bereid haar taak over te nemen, waarbij ze gebruik konden maken van de goed voorbereide documentatie van Annemieke.

Johannes de Heer werd geboren in 1866 en stierf in 1961 op 94-jarige leeftijd. Hij werd Hervormd opgevoed, maar was niet erg gelovig. Twee van zijn kinderen zijn jong overleden en dat bracht Johannes en zijn vrouw tot een herbezinning op hun geloofsleven. Johannes werd lid van stadsevangelisatiekring 'Jeruël'. Inmiddels had hij een muziekwinkel aan huis en maakte hij de bekende zangbundel met 1011 liederen, geïnspireerd op een liedbundel die hij in Engeland had gekocht. De liederen van de Heer gaan vaak over de persoonlijke relatie met God, ze zijn vaak in de ik-vorm. Uit die bundel hebben we, met begeleiding van Matthijs, een aantal zeer bekende liederen gezongen, zoals “Ik zie een poort wijd open staan”, “t Scheepke onder Jezus hoede” en “Neem, Heer, mijn beide handen”.

Johannes de Heer was actief in het evangelisatiewerk. Een toespraak in 1924 was mede aanleiding tot oprichting van de NCRV. Verder was hij initiator van het tijdschrift Zoeklicht, dat nog steeds bestaat. U kunt de zangdienst van 5 november nog een keer beluisteren via: https://www.youtube.com/watch?v=9dyyPOj4M5g&t=2598s

terug