Vakantiefietstochtje

Vakantiefietstochtje
Met acht fietsers vertrokken we op 1 juli vol goede moed voor de laatste fietstocht voor het zomerreces: de Koninginnerit over de van Breienenoordbrug! Nauwelijks waren we onderweg of de weergoden begonnen ons af te raden verder te gaan. We waren gelukkig bij een soort muziektent aanbeland en daar konden we schuilen.
Toen het weer droog was gingen we verder, meteen met de lange klim over de Mont van Brienenoord. Gelukkig kwamen we er heelhuids overheen, ondanks de stevige tegenwind.
Na een duizelingwekkende afdaling belandden we op het eiland Van Brienenoord waar we een ronde reden. Wel apart om in de stad zo'n natuurgebied te ontdekken waar het getijdeverschil nog 1,5 meter bedraagt.
Voorts ging het langs de Maas naar het veer aan de Maas. Onderweg kwamen we langs twee grote bollen en een kleine watertoren.
De gasfabriek op Feijenoord aan het Mallegat werd in 1879 geopend. Het was de eerste gemeentegasfabriek van Rotterdam. In 1968 werd door de ontdekking van de gasbel in Groningen de gasfabrieken in Rotterdam gesloten en grotendeels gesloopt. Tegenwoordig is het terrein het Mallegatpark. Twee bolvormige gaskoepels en de watertoren uit 1910 voor de bedrijfsbrandweer staan er nog steeds.
Met de watertaxi gingen we voor een euro van de Piekstraat naar de Plantagelaan. Daar was het hoog tijd voor een drankje: bier of hele sterke koffie.
Na enkele goede gesprekken kon de reis naar huis worden aanvaard. Het was weer leuk!
 
terug