Leren en Ontmoeten

Leren en Ontmoeten
Op deze website leest u het programma dat de commissie Leren en Ontmoeten heeft samengesteld. Via deze website, het Kerkvenster en de wekelijkse Nieuwsbrieven wordt u ook geïnformeerd over onze activiteiten. U kunt zich opgeven via het e-mailadres: ontmoeten@alexanderkerk.com.
 
Bijbelkring

Bijbelkring
Ds Kees Mos uit Hoenderloo leidt de Bijbelkring over het landelijk thema “Aan Tafel”. Ds Mos leidt de gesprekken in en geeft waar nodig een theologische toelichting. Bij ‘Aan Tafel’ denken we natuurlijk allereerst aan het Laatste Avondmaal. Maar er wordt in de Bijbel op nog tal van andere plaatsen ‘Aan Tafel’ gezeten, vaak met zeer verstrekkende gevolgen. In de Bijbelverhalen  wordt ‘Aan Tafel’ voluit gegeten maar overdrachtelijk betekent ‘Aan Tafel’ in de Bijbelverhalen nog veel meer. We horen hoe God in onze werkelijkheid verschijnt en hoe er over leven en dood wordt beslist. Een bijzonder thema kortom dat de Geplande data zijn:   12 januari, 16 februari en 16 maart. Telkens op donderdag van 15 – 17 uur of van 19.30 – 21.30 uur. Als u niet alle bijeenkomsten bij kunt wonen, mag u natuurlijk losse bijeenkomst bijwonen. Deelname is gratis!
 
 
Wie kent ze niet, de schoolplaten van vroeger?

Donderdag 9 maart 14.00 uur
Wie kent ze niet, de schoolplaten van vroeger?
De meeste mensen hebben goede herinneringen aan de schoolplaten die vroeger in het onderwijs werden gebruikt, zowel in Nederland als in het buitenland.
De historieplaten ter ondersteuning van de geschiedenisles en de schoolplaten voor de zaakvakken om leven en werken voor de scholieren te verduidelijken. Eén beeld zegt immers meer dan honderd woorden. De bekendste schilders van de Nederlandse schoolplaten waren Johan Herman Isings en Cornelis Jetses. Denk maar aan ‘Het Behouden Huys op Nova Zembla’ van Isings of ‘Oogsttijd’ van Jetses. Hun werk staat nog steeds in de belangstelling.
Johan Knoester, historicus en bestuurslid van de Historische Vereniging Nieuwerkerk aan den IJssel zal aan de hand van veel beeldmateriaal leven en werk van beide schilders toelichten.
Opgeven via email ontmoeten@alexanderkerk.com of bij Aad van der Wilt 0620470793
 
Oudheidskamer Nieuwerkerk a/d IJssel

Zaterdag 18 maart 13.00 uur
Oudheidskamer Nieuwerkerk a/d IJssel
In de oudheidkamer in Nieuwerkerk a/d IJssel aan de 's Gravenweg is een tentoonstelling te zien met de schoolplaten die vroeger in het onderwijs gebruikt werden: u kent ze allemaal. In de tentoonstelling zijn verschillende platen over hetzelfde onderwerp boven elkaar te zien. Zo merk je op dat Jetses een heel andere stijl had dan Isings. Een leuke tentoonstelling voor iedereen die onderwijs heeft gehad en gegeven. Als bonus is de oudheidkamer ingericht als historisch museum met een kruidenierswinkel, een schoollokaal en werkplaatsen uit het verleden.
Deelname is gratis, koffie en thee in de Oudheidkamer zijn voor eigen rekening.

We kunnen de oudheidkamer op verschillende manieren bezoeken: voor degenen die willen fietsen verzamelen we om 13.00 uur op het kerkplein. We kunnen ook met auto's gaan. Ook de automobilisten verzamelen om 13.00 uur op het kerkplein. Heeft u geen auto en wilt of kunt u niet fietsen, dan kunt u wellicht meerijden.
Opgeven via email ontmoeten@alexanderkerk.com of bij Aad van der Wilt 0620470793
 
 
Film Zo Ging Dat Toen: wonen en interieur en eten en drinken

Vrijdag 24 maart 14.00 uur
Film Zo Ging Dat Toen: wonen en interieur en eten en drinken
Eten en drinken: we kunnen niet zonder. Aan de hand van uniek archiefmateriaal wordt de kijker in deze film meegenomen langs diverse aspecten van de eet- en drinkgewoonten in Nederland vanaf de jaren twintig tot eind jaren zeventig. We zien onder andere de productie van eten- en drinkwaren, het bereiden van maaltijden, de voedselschaarste in de oorlog, en wat er in de loop der jaren is veranderd of juist niet. Voor heel veel met name ouderen een FEEST van herkenning!
De film duurt een uurtje, daarna is er volop tijd om onder het genot van een kopje koffie of thee gezellig na te praten.
Opgeven via email ontmoeten@alexanderkerk.com of bij Aad van der Wilt 0620470793
 
 
Lezing over bijen

Dinsdag 28 maart 20.00 uur
Lezing over bijen
Op 28 maart houdt Martina Stibbe een lezing over het leven van bijen en de werkzaamheden van de imker. Bijen zijn onmisbaar voor het bestuiven van bomen en planten. Ze hebben een belangrijke rol in onze voedselproductie.
Tijdens de lezing bespreekt Martina hoe een bijenvolk in de verschillende seizoenen leeft.
De bijenkoningin heeft binnen het bijenvolk een centrale rol. Zij legt niet alleen de eitjes, maar stuurt ook door middel van feromonen haar volk aan. Bijen kunnen niet praten maar communiceren op twee bijzondere manieren met elkaar, door middel van feromonen (geuren) en met choreografische tekens (dansbewegingen, de zogenaamde bijendans).
Martina zal ook materiaal laten zien dat bij het imkeren wordt gebruikt.
U kunt zich aanmelden via email ontmoeten@alexanderkerk.com of bij Erik Stibbe tel. 4551930
 
 
Aan tafel voor een Walking Dinner

Zondag 2 april 17.00 uur
Aan tafel voor een Walking Dinner
Deze activiteit is  het verleden wel vaker georganiseerd; je eet een voorgerecht op één adres, loopt dan voor het hoofdgerecht naar een tweede adres en vervolgens voor het toetje naar een derde adres. Het eindigt voor alle deelnemers in de kerk waar onder het genot van koffie wordt nagepraat.
Als het u leuk lijkt om mee te doen, geeft u zich dan op bij Aad van der Wilt 0620470793. Vermeld daarbij of u wilt meedoen als eter of als koker.
Kokers zorgen bij hen thuis voor een driegangendiner voor vier personen. De eerste groep van vier komt dan het voorgerecht nuttigen. Daarna gaan de eters twee aan twee naar een volgend adres. Als de vier nieuwe gasten gearriveerd zijn volgt de hoofdmaaltijd. Vervolgens gaan de gasten weer twee aan twee naar een volgend adres voor het nagerecht.
Als alles op is gaan eters en kokers allemaal naar de kerk voor de koffie en de nazit.
Het spreekt vanzelf dat er voldoende kokers nodig zijn om alle deelnemers te kunnen bedienen.

Deelnemers betalen € 10,-. (Dat is natuurlijk om de kokers te kunnen betalen)
Opgeven via email ontmoeten@alexanderkerk.com of bij Aad van der Wilt 0620470793
 
 
Fietstocht Joods erfgoed

Zondag 16 april 13.00 uur
Fietstocht Joods erfgoed
Het Bombardement op Rotterdam heeft veel weggevaagd. Het heeft lang geduurd: maar de stad is er weer. Voor de oorlog waren er 13.000 Joods Rotterdammers, een flinke groep die veel heeft bijgedragen aan de vorming van de stad. De meesten van hen, veel van hun bouwwerken, maar ook hun sociale structuren hebben de oorlog niet overleefd. Toch zijn er met goed zoekwerk nog wel overblijfselen te vinden. Sommige zelfs recht voor onze neus, zonder dat we ze opmerken.
Tijd dus, om in deze tijd van gedenken, met de fiets op zoek te gaan naar een paar in het oog springende of juist verborgen overblijfselen van het Joods erfgoed in Rotterdam. De fietstocht is ongeveer 20 km. lang en we moeten de Willemsbrug 'over en weer'. Omdat we op verschillende plaatsen even halthouden, duurt het wel even voor we weer thuis zijn.
Onderweg is tijd voor een kop koffie of thee, uiteraard voor uw eigen rekening.
Omdat we met een groep door de stad fietsen hebben we gekozen voor de zondagmiddag omdat het dan veel rustiger (en dus veiliger) is dan op zaterdag.
Opgeven via email ontmoeten@alexanderkerk.com of bij Aad van der Wilt 0620470793
 
 
Escaperoom

Vrijdag 12 mei 20.00 uur
Escaperoom
Tijdens het startweekeind hebben we al kennis gemaakt met de tafel als centrum van de puzzelwereld. Dat gaan we herhalen. Er wordt druk gewerkt aan het samenstellen van een escape room rond het thema "Aan Tafel". Kosten noch moeite worden gespaard om u als deelnemer in staat te stellen binnen een uur een flink aantal uitdagende en uiteenlopende problemen op te lossen met alle leden van uw team.
Als u dat allemaal voor elkaar heeft gekregen wordt de uiteindelijke winnaar bekendgemaakt. Daarna kunnen we met alle deelnemers napraten
Opgeven via email ontmoeten@alexanderkerk.com of bij Aad van der Wilt 0620470793
 
 
Stadswandeling wederopbouw

Zaterdag 13 mei 14.00 uur
Stadswandeling wederopbouw
Op 14 mei 1940 werd Rotterdam gebombardeerd. De hele stad lag in puin. Al tijdens de tweede wereldoorlog begonnen beleidsmakers met de wederopbouw. De wederopbouwperiode heeft veel kenmerkende gebouwen opgeleverd, vooral in het centrum van de stad. Tijdens onze stadwandeling gaan we een aantal van die gebouwen opzoeken en proberen we te ontdekken we welke visies er ten grondslag liggen aan de wederopbouwarchitectuur.
We starten op het Grotekerkplein bij het beeld van Erasmus. Natuurlijk is er onderweg tijd genoeg voor een kopje koffie of thee. Horeca is volop aanwezig in de binnenstad.
U kunt zich aanmelden via email ontmoeten@alexanderkerk.com of bij Maartje Fokkema tel. 4210327.
 
 
Concert van gemeenteleden op eigen instrumenten

Vrijdag 26 mei 20.00 uur
Concert van gemeenteleden op eigen instrumenten
Op 29 mei 2023 willen we een muziekavond organiseren voor gemeenteleden door gemeenteleden.
De bedoeling is dat gemeenteleden die een instrument bespelen iets op die avond ten gehore brengen. Mensen die geen instrument bespelen zijn natuurlijk van harte welkom om bij deze avond aanwezig te zijn.
Omdat er eerst gekeken dient te worden of het haalbaar is om zo’n avond te organiseren willen we graag inventariseren hoeveel gemeenteleden er zijn die een instrument bespelen en iets willen laten horen. Mocht u een instrument bespelen en u heeft interesse om te concerteren dan kunt u zich aanmelden via email ontmoeten@alexanderkerk.com of bij Aad van der Wilt 0620470793

 
 
Film Julie en Julia

Woensdag 7 juni 20.00 uur
Film Julie en Julia
Om haar succesvolle vriendinnen te imponeren besluit callcenter-medewerkster Julie Powell een ambitieus project uit te voeren: ze wil in een jaar alle 524 recepten bereiden uit het beroemde kookboek van Julia Childs, en haar ervaringen publiceren op een blog. Een enorme klus, maar niet zo enorm als de opdracht die Childs zich stelde: leren koken als een Franse chef.
De twee verhalen die in de film worden verteld zijn op ware gebeurtenissen gebaseerd. Meryl Streep speelt een innemende kookheldin, en kreeg er een Oscarnominatie voor.
Opgeven via email ontmoeten@alexanderkerk.com of bij Aad van der Wilt 0620470793
 
 
Spelavond Anderland

Woensdag 21 juni 20.00 uur
Spelavond Anderland
Het bordspel Anderland is bedacht door de PKN en KerkopKop. Het is het ideale land: de lucht is er schoon, het water kristalhelder, de aarde vruchtbaar en het licht schijnt er op zijn mooist. De bewoners leven in vrede met elkaar, hoewel zij verschillend denken en geloven. Je vindt in Anderland onder andere Boeddhisten, Joden, Moslims, Christenen en Hindoes.
Hoe komen we in Anderland? We gaan Anderland samen opbouwen, door met een dobbelsteen te gooien, vragen te beantwoorden en fiches en elementen te verdienen. Langzaam ontstaat Anderland in het midden van het spelbord. Ondertussen leren we veel over de verschillende godsdiensten.
Wilt u meespelen? Dan kunt u zich aanmelden via email ontmoeten@alexanderkerk.com of bij Maartje Fokkema tel. 4210327.
 
 
Natuurwandeling in het natuurreservaat Koornmolengat

Vrijdagavond 7 juli 19.00 uur
Natuurwandeling in het natuurreservaat Koornmolengat
Op 3 november heeft Louis Vermeulen een lezing gehouden met als onderwerp hoe Vincent van Gogh zich heeft laten inspireren door de natuur. Tijdens deze wandeling laten wij ons inspireren door de natuur in onze omgeving.
Het Koornmolengat is het laatste stukje moerasveen in de Tweemanspolder. Het is nooit ontveend of ontwaterd, er is geen turf gestoken en het is ook niet drooggelegd.
De flora in het gebied is zeer divers. Verschillende mossen, meer dan 50 soorten paddenstoelen. Wilgen, elzen en essen, afgewisseld door onder andere berken, lijsterbes en hop omzomen de sloten en vennen in dit broekbos. Naast een rijke verscheidenheid aan watervogels en reigers, is het gebied het thuishonk van een kolonie aalscholvers.
We verzamelen om 18.45 uur bij de picknicktafels nabij Eetcafé de Roerdomp in Zevenhuizen.
De wandeling duurt ca 2 uur. Trek goede wandelschoenen aan, want we gaan soms van de verharde paden af. Graag uiterlijk dinsdag 4 juli aanmelden via email ontmoeten@alexanderkerk.com of bij Erik Stibbe, 010 4551930.