Lezing vrouwelijke schilders

Lezing vrouwelijke schilders
Op 1 februari heeft Louis Vermeulen een lezing gegeven over vrouwelijke schilders en hun werk. Wanneer u een museum bezoekt, zijn bijna alle tentoongestelde schilderijen gemaakt door mannen. De aandacht voor vrouwelijke schilders is heel lang minimaal geweest.
Tijdens de lezing is een groot aantal schilderijen besproken, met name schilderijen die vanaf het begin van de 20e eeuw zijn gemaakt. Een schilderes waarvan het werk werd besproken was zelfs in de zaal aanwezig.
Voor de pauze werden portretten van vrouwelijke schilders getoond, waarbij de kleuren centraal stonden. Louis adviseerde ons bij een volgend museumbezoek eens tijd te nemen om naar de gebruikte kleuren te kijken en niet direct naar de afbeelding.
Na de pauze had Louis de schilderijen gegroepeerd rond een aantal door de schilderessen gebruikte thema’s, o.a. zelfportret, historie, werken/ontspanning en strijd/verzet. Het was boeiend te zien hoe eenzelfde thema op verschillende manieren werd uitgebeeld. Rode draad was, dat veel schilderessen maatschappij kritisch zijn.
De aanwezigen vonden het interessant dat ze kennis hadden gemaakt met een tamelijk onbekend deel van de hedendaagse schilderkunst.

 
terug