Fietstocht langs Joods erfgoed

Fietstocht langs Joods erfgoed
De fietstocht langs Joods erfgoed was eerst gepland tijdens de marathon en daarom verschoven naar 30 april omdat het dan veel minder druk zou zijn in de stad. Het bleek de eerste mooie prachtig-weer-dag van 2023 te zijn. Geweldig weer om lekker te fietsen. Maar of dat ervoor zorgde dat het niet zo druk zou zijn......... Er waren 12 deelnemers: alle stammen van het volk Israel waren dus vertegenwoordigd.
Veel Joods erfgoed bestaat niet meer, omdat het gedurende de oorlog bij het bombardement verloren is gegaan. Toch is er nog heel veel te zien en zijn er ontzettend veel boeiende verhalen. We reden langs 10 bijzondere plekken. Door de drukte, de grootte van de groep, de stoplichten en de moeilijk te beklimmen brug duurde de tocht iets langer dan gepland. Daardoor moest het bezoek aan de Joodse begraafplaats helaas vervallen.
Maar er waren andere begraafplaatsen, soms midden in de stad omdat ze niet mogen worden geruimd. En er zijn gedenkborden geplaatst door de gemeente Rotterdam om te herinneren aan wat ooit was. We vonden de oude Helmersstraat, hart van de Joodse buurt bij het Weena. En we reden naar de nieuwe Helmersstraat op het terrein van Loods 24. We vonden een oude Joodse kledingwinkel in de Noordmolenstraat waar later Hans Textiel in heeft gezeten en nu Zeeman. Het is een wonder!
Er waren Stolpersteine (Struikelstenen, ruim 500 in Rotterdam) voor de woning van de familie Lipschitz die is vermoord in Auschwitz, op de twee zoons na die ze net op tijd konden laten onderduiken. We hebben de stenen keurig gepoetst.
We waren bij de muur op het terrein van de Gemeentelijke Handelsinrichtingen waar de Rotterdamse Joden werden verzameld in Loods 24 om op transport te worden gesteld naar Westerbork en van daar uit naar de concentratiekampen.
We lazen op het kindermonument de namen van 686 Joodse kinderen die de oorlog niet hebben overleefd.
We zagen daarnaast het recente monument LEVEN 10.000 STENEN. Midden tussen het wuivend gras is een onregelmatig pad met veel open plaatsen en met 10.000 steentjes die symboliseren dat zoveel Joodse Rotterdammers het leven hebben gelaten.
En wat is het dan mooi dat je in alle vrijheid, in het zonnetje, met elkaar een kopje koffie of thee kunt drinken om een prachtige dag op een passende wijze af te kunnen sluiten.
 
terug