Fietsen door Hitland

Fietsen door Hitland
Eindelijk was het dan zover: het verregende en uitgestelde fietstochtje om Hitland ging door op 20 juli. Er waren zeven deelnemers, opnieuw een Bijbels aantal.
Hoewel het 's morgens heel erg hard regende, werd het op tijd droog en konden we van start. We reden op de dijk langs de IJssel en deden daar eerst het gedenkteken aan de Watersnoodramp aan. In de rampnacht van februari 1953 – tijdens een zware storm en bij ijzige koude – vochten vrijwilligers met zandzakken tegen het stijgende water. Maar zij konden de dijk niet afdoende verstevigen. Rond 5.30 uur ontstond een groot gat in de dijk. Een ramp dreigde voor een gebied dat zich uitstrekte tot Alphen aan den Rijn, Leiden, Den Haag en Rotterdam. In een poging dit gevaar af te wenden, vorderde de burgemeester „in naam der koningin” het graanschip van schipper Arie Evegroen, om daarmee het gat in de dijk te dichten.

Daarna namen we een kijkje bij de steenovens van Hitland. Deze zijn inmiddels keurig gerestaureerd en we konden er prima zien hoe de wereldberoemde gele IJsselsteentjes werden vervaardigd.

Daarna fietsten we het hele recreatiegebied door tot aan landgoed de Olifant, waar we een lekker kopje koffie dronken.
Op de terugweg bij Aad en Thea nog een afzakkertje genomen en genoten van een historisch filmpje waarin je precies kon zien hoe dat vroeger in zijn werk ging. Een echte aanvulling om de beelden te zien bij de plek die we een uur daarvoor in levenden lijve bezochten.
terug