Adem

Adem
'Adem' vertelt het verhaal van Tom en Lucas, twee broers die lijden aan een genetische ziekte die hun longen langzaam sloopt. Tom worstelt met zijn korte levensverwachting, maar in het ziekenhuis ontmoet hij Xavier, een kerel die lijdt aan dezelfde ziekte maar die zich gedraagt als een rasatleet. Zijn levenslust straalt af op Tom. Xavier is een onverbeterlijke optimist, zelfs wanneer zijn lief Anneleen hem laat zitten. Tom valt op zijn beurt voor de eigenzinnige Eline die al maanden in een quarantaine kamer zit. Ze kunnen elkaar niet aanraken maar toch beginnen ze een romance... 
Doordat zich slechts twee belangstellenden hadden aangemeld, is de vertoning van de film op de geplande datum vervallen. In plaats daarvan hebben de mensen die zich hadden opgegeven een week later in de huiskamer de film bekeken. Met een klein groepje kan dat natuurlijk prima. We waren het erover eens dat de film een moeilijk thema op een overtuigende wijze in beeld heeft gebracht, met de nodige humor zonder de realiteit uit het oog te verliezen.

Wat opviel waren de acteerprestaties van de hoofdrolspelers; die speelden mucapatiënten echt alsof ze het zelf waren: heel indrukwekkend.
 
terug