Najaarswandeling

Najaarswandeling
Op zaterdag 14 oktober was het dan zover: de najaarswandeling kon van start. Ditmaal zouden we gaan lopen in de Heemtuin van Capelle aan den IJssel, vooral omdat daar inde herfst heel veel paddenstoelen te zien zijn.
Het bleek lastig te zijn voor 14 oktober een echte deskundige op het gebied van de paddenstoelen te vinden. Uiteindelijk bleek waarom dat was: de helft van de deskundigen uit de omgeving had een excursie naar Schoorl. De andere helft was betrokken bij een paddenstoelenwandeling in het Schollebos. Uiteindelijk besloten we onze eigen wandeling maar te verplaatsen en hierbij aan te sluiten. Net als alle andere jaren op 14 oktober was het prachtig weer!
In het Schollebos zijn bijna 300 soorten paddenstoelen waargenomen die in de herfst bijna allemaal tegelijk tevoorschijn komen. 2017 was een heel goed paddenstoelenjaar, maar juist in de laatste weken leek het bestand wat over het hoogtepunt heen.
De deelnemers aan de excursie konden genieten van de pracht van de paddenstoelen. We maakten kennis met de Esdoorn houtknotszwam, de Kluifjeszwam en het Judasoor. Tegelijkertijd konden we van alles leren over de veelvormigheid en de functie van de paddenstoelen en allerlei andere natuur planten, bomen, struiken, vogels en bodemdieren.
Op 26 mei neemt Henk de Waard ons mee op een voorjaarswandeling in het Schollebos. Dan kunnen we zien wat er in het voorjaar groeit en bloeit in dit gebied.
 
terug