Lezing over de geschiedenis van de Prins Alexanderpolder

Lezing over de geschiedenis van de Prins Alexanderpolder
Op 27 september heeft Wim Heistek ons meegenomen door de geschiedenis van de Prins Alexanderpolder. De belangstelling voor de lezing was groot, 30 personen hebben de lezing bijgewoond.
Het veen heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van dit gebied. In een vroeg stadium hebben zich al mensen gevestigd in het veen. Zo is er in Terbregge een kano uit de 7e eeuw voor onze jaarteling gevonden. Er wordt wel gezegd dat de Romeinen over de ’s Gravenweg hebben gelopen, maar dat is niet zeker. In de 17e en 18e eeuw is er op grote schaal turf gestoken, waardoor zeer grote plassen ontstonden. Medio 19e eeuw is de Prins Alexanderpolder droog gelegd en komen de boerderijen en de kassen.
In 1962 werd de eerste paal geslagen voor de bouw van de wijk Het Lage Land. Een aantal jaren later is de wijk Oosterflank gebouwd. Wim had voor ons een groot aantal foto’s meegenomen uit de beginjaren van deze wijken. Dat was voor veel aanwezigen heel herkenbaar: de heipalen, spelende kinderen in het zand, het nieuwe winkelcentrum enz. Er werden herinneringen opgehaald en er werden vergelijkingen gemaakt tussen “toen en nu”. De conclusie was, dat de Alexanderpolder nog steeds een fijne plek is om te wonen.
 
terug