La Vita è Bella

La Vita è Bella
De eerste bekroning heeft hij al binnen: de film won in Cannes de Grote Jury Prijs. Ook in Israël is de film positief ontvangen; tijdens het Filmfestival van Jeruzalem werd Benigni officieus geridderd tot ‘jood honoris causa’, hetgeen Benigni waardevoller acht dan tien Oscars bij elkaar.
In de film speelt hij de rol van Guido, een in Italië geboren jood. Het is 1939 en Guido is met zijn vriend Ferruccio in de Toscaanse stad Arezzo aangekomen. De twee zijn op zoek naar rijkdom en romantiek en hebben geen oog voor het groeiend fascisme en antisemitisme in hun land. Guido wordt verliefd op de onderwijzeres Dora (Benigni’s levensgezellin Nicoletta Braschi), met wie hij een sprookjesachtige romance beleeft. Dan volgt een mooie overgangsscène: Guido en Dora betreden een plantenkas. Als ze weer naar buiten komen, staat Giosué, hun zoontje van vijf, op hen te wachten. Alles lijkt nog steeds koek en ei, maar even later worden Guido en Giosué op de trein naar een concentratiekamp gezet. Dora, die niet zonder hen wil achterblijven, laat zich vrijwillig deporteren. Tijdens hun eerste dag in de barakken weet Guido zijn zoon ervan te overtuigen dat in het kamp een spannende wedstrijd om te overleven gaande is en dat de winnaar zal worden beloond met een heuse tank.
Benigni ontwikkelde het idee en scenario voor La vita è bella samen met zijn vaste schrijfpartner Vincenzo Cerami. "De titel komt uit het dagboek van Trotski", vertelt Benigni. "Het is de laatste zin die hij in zijn schuilbunker schreef voordat hij door Stalins geheime politie werd vermoord. Het klinkt als een cliché wanneer je hem hangend in je luie stoel leest. Maar als je oog in oog staat met de dood en toch de moed hebt om ‘het leven is mooi’ te schrijven, dan heeft het een heel andere betekenis. Op basis van dat gegeven heeft hij deze tragikomedie gemaakt. Over iemand die in een nachtmerrie terechtkomt en toch de moed opbrengt om tot aan zijn dood het leven te bezingen.

Met 17 mensen hebben we van de film genoten, hoewel het ondanks de vrolijke aanpak een diep tragisch verhaal blijft!
 
terug